Την Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2025, το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΤΕΚ παρουσίασε στα μέλη της το Νέο Σύστημα Αξιολόγησης όπως είναι σήμερα διαμορφωμένο.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, έγινε αναλυτική επεξήγηση του προτεινόμενου Συστήματος, το οποίο έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Επιπλέον, δόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήματα που έθεσαν τα μέλη, ενώ παρουσιάστηκαν και οι επίσημες θέσεις της Οργάνωσής μας, ως εξής:
- Συμφωνούμε με το Πρόγραμμα Νεοεισερχομένων Εκπαιδευτικών, το οποίο ήταν αίτημα της Οργάνωσης μας και απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς που διορίζονται για πρώτη φορά. Αυτό αφορά την διδασκαλία, τόσο των τεχνολογικών όσο και των εργαστηριακών μαθημάτων της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Θέση μας είναι ότι το Πρόγραμμα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιβαρύνει τους νεοεισερχόμενους με επιπρόσθετη εργασία και ο Μέντορας θα πρέπει μόνο να τους διευκολύνει.
- Σχετικά με το Πρόγραμμα Παιδαγωγικής και Διδακτικής Στήριξης Εκπαιδευτικών ζητήσαμε και κερδίσαμε να μπορούν να παραπέμψουν τον συνάδελφο μετά τα 2 χρόνια στην ΕΕΥ. Ζητήσαμε και κερδίσαμε επίσης, να δίνεται η δυνατότητα στον εν λόγω εκπαιδευτικό να αλλάζει σχολικό περιβάλλον κατά τη δεύτερη σχολική χρονιά. Θέση μας, είναι στην περίπτωση όπου ο συνάδελφος αποτυγχάνει να εξασφαλίσει το 40%, σε ένα από τους τέσσερις τομείς αξιολόγησης, να ακολουθεί το πρόγραμμα στήριξης μόνο για τον τομέα στον οποίο απέτυχε και όχι για όλους τους τομείς.
- Ο Ανώτερος Εκπαιδευτικός (αίτημα της Οργάνωσής μας το οποίο ικανοποιήθηκε) είναι Θέση προαγωγής (Α12) χωρίς μείωση διδακτικών περιόδων με βασικό ρόλο Μέντορα (υπολογίζεται ότι στην Τεχνική Εκπαίδευση αναλογούν μέχρι 40 θέσεις). Παρά τις επισημάνσεις μας το τελικό Σύστημα το οποίο ενέκρινε το Υπουργικό, θέτει ως προϋπόθεση, για την διεκδίκηση της θέσης, τη συμμετοχή στο πρόγραμμα επαγγελματικής ανάπτυξης στελεχών, κάτι το οποίο μας βρίσκει εκ διαμέτρου αντίθετους. Επίσης, ζητήσαμε άμεσα την ετοιμασία του σχεδίου υπηρεσίας πράγμα το οποίο μέχρι στιγμής δεν έγινε. Όσον αφορά τις άλλες θέσεις προαγωγής, τα προβλεπόμενα υποχρεωτικά προγράμματα επαγγελματικής ανάπτυξης στελεχών θα διεξάγονται όλα μετά την προαγωγή και σε πρωϊνό χρόνο.
- Για το Πρόγραμμα Συνεχούς Επαγγελματικής Μάθησης διεκδικήσαμε και πετύχαμε οι 50 ώρες να γίνονται ανά τριετία σε εργάσιμο χρόνο, αντί σε διετία και σε απογευματινό χρόνο, και ταυτόχρονα να προσμετρούνται τα διήμερα εκπαιδευτικού και τα σεμινάρια των Επιθεωρητών.
- Η προτεινόμενη διεύρυνση της κλίμακας αξιολόγησης από το 40 στο 100 είναι θέμα το οποίο μας απασχολεί και θα συζητηθεί περαιτέρω από την Οργάνωσή μας.
- Η Διαμορφωτική Αξιολόγηση σε όλα τα στάδια της καριέρας των εκπαιδευτικών, θα εφαρμόζεται ανά τριετία. Θα πρέπει επίσης να καθοριστούν κριτήρια αξιολόγησης και για τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς.
- Τελική (Αριθμητική) Αξιολόγηση για Προαγωγή. Η Οργάνωσή μας θέτει δύο (2) προϋποθέσεις για να αποδεχτεί τον Διευθυντή ως Αξιολογητή.
- Να εφαρμοστεί η βασική αρχή «όποιος αξιολογεί αξιολογείται» κατά τρόπο ουσιαστικό.
- Όταν η τελική αριθμητική αξιολόγηση των δύο (2) Αξιολογητών έχει απόκλιση πάνω από 10%, να παραπέμπεται η αξιολόγηση σε άλλη διαδικασία.
- Αίτημα της Οργάνωσης μας επίσης είναι ο Επιθεωρητής – Αξιολογητής να είναι απαραίτητα της ίδιας ειδικότητας με τον υπό αξιολόγηση εκπαιδευτικό. Το Υπουργείο δεν ικανοποίησε το αίτημα μας. Η Οργάνωσή μας θέτει το θέμα ψηλά στις διεκδικήσεις της, αφού θα είναι αλλαγή σταθμός για την Τεχνική Εκπαίδευση.
- Η Οργάνωσή μας διαφωνεί με τη θέση του Υπουργείου όσον αφορά την σύνθεση του Δευτεροβάθμιου σώματος. Θέση της Οργάνωσής μας είναι:
- Να είναι τριμελές και να απαρτίζεται από ένα Πανεπιστημιακό, ένα Λειτουργό Π.Ι και ένα Νομικό.
- Να καταρτιστεί κατάλογος ατόμων που θα μπορούν να συνθέτουν το δευτεροβάθμιο σώμα και σε κάθε περίπτωση να γίνεται τυχαία επιλογή των τριών (αίτημα το οποίο θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε).
- Να δίνεται το δικαίωμα στους εκπαιδευτικούς να παρίστανται στην διαδικασία εάν το επιθυμούν.
- Σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης ΝΣΑ: Θα προεδρεύει ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΑΝ και θα απαρτίζεται από τους τρείς Διευθυντές των βαθμίδων Εκπαίδευσης, τον Διευθυντή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και εκπροσώπους των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων.
- Ειδική επιτροπή του ΥΠΑΝ για την μεταξιολόγηση του ΝΣΑ: Στην επιτροπή αυτή θα συμμετέχει το ΚΕΕΑ, ειδικός εμπειρογνώμονας, εκπρόσωποι των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και εκπρόσωποι των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων .
Οι Επιτροπές αυτές είναι πολύ σημαντικές και απαραίτητες για την πορεία του ΝΣΑ και συμφωνούμε με την δημιουργία τους. Όμως σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχτούμε εργασιακά ή ουσιώδη εκπαιδευτικά θέματα να παραπεμφθούν στην Επιτροπή Παρακολούθησης ΝΣΑ.
Ανακοίνωση για το Νέο Σύστημα Αξιολόγησης Εκπαιδευτικού – 11/4/2025
Το ΚΔΣ της ΟΛΤΕΚ θέλοντας να συμβάλει στη δημιουργία ενός σύγχρονου Σύστηματος Αξιολόγησης, το οποίο να είναι αποτελεσματικό και δίκαιο, προβαίνει στις ακόλουθες εισηγήσεις.
Πρόγραμμα Συνεχούς Επαγγελματικής Μάθησης
Το πρόγραμμα αυτό κρίνεται απαραίτητο και συμφωνούμε με την διεξαγωγή του, όμως προτείνουμε να αξιοποιηθούν οι μέρες εκπαιδευτικού, να γίνεται σε διάστημα 3 χρόνων αντί 2 χρόνων και να διοργανώνεται σε όλες τις επαρχίες.
Πρόγραμμα Νεοεισερχόμενων Εκπαιδευτικών
Η δημιουργία του προγράμματος αυτού κρίνεται αναγκαία για τους υποψήφιους εκπαιδευτικούς της Τεχνικής Εκπαίδευσης, το οποίο πρέπει να καλύπτει τόσο το τεχνολογικό όσο και το εργαστηριακό μέρος των μαθημάτων.
Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης (πρώην προϋπηρεσιακή)
Υιοθετούμε την συνέχιση της εφαρμογής του, αλλά θα πρέπει να καθοριστεί η χρονική διάρκεια και δομή του Προγράμματος.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ
Η Οργάνωσής μας συμφωνεί και έχει εισηγηθεί τη δημιουργία θέσης Ανώτερου Εκπαιδευτικού, η οποία πιστεύουμε ότι θα συμβάλει θετικά στην βελτίωση της Εκπαίδευσης.
Πρόγραμμα Παιδαγωγικής και Διδακτικής Στήριξης Εκπαιδευτικών
Έχουμε εισηγηθεί την σύσταση ειδικού οργάνου, με την συμμετοχή της Οργάνωσής μας για την εποπτεία παραπομπής συναδέλφων σε πρόγραμμα στήριξης. Στο όργανο αυτό θα πρέπει να συμμετέχουν ο Διευθυντής βαθμίδας, μέλη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, η Οργάνωσή μας κ.α. Το όργανο αυτό πιστεύουμε ότι θα διασφαλίζει την δίκαιη αντιμετώπιση και ίση μεταχείριση όλων των Λειτουργών Τεχνικής Εκπαίδευσης, ανεξαίρετα σε όλες τις βαθμίδες.
Πρόγραμμα Προετοιμασίας Στελεχών Εκπαίδευσης (πριν την προαγωγή)
Δεν συμφωνούμε με την πρόταση για εφαρμογή της εκπαίδευσης των στελεχών πριν την προαγωγή και ζητούμε όπως η επιμόρφωση των στελεχών γίνεται σύμφωνα με το υφιστάμενο σύστημα.
Πριν τη Μονιμοποίηση
Σε καμία περίπτωση ο Επιθεωρητής – Αξιολογητής δεν μπορεί να είναι άλλης ειδικότητας εκτός από αυτήν του υπό αξιολόγηση εκπαιδευτικού, εξ άλλου αυτό προνοείται και στα αντίστοιχα σχέδια υπηρεσίας, τα οποία πρέπει να γίνονται σεβαστά από το Υπουργείο.
Διαδικασία Αξιολόγησης Μόνιμων Εκπαιδευτικών
Συμφωνούμε ότι οι εκπαιδευτικοί θα τυγχάνουν της πρώτης αριθμητικής τους αξιολόγησης αφού έχουν συμπληρώσει οκτώ χρόνια υπηρεσίας, τα οποία να είναι όλα στο δημόσιο σχολείο, στην ίδια βαθμίδα και ειδικότητα.
Ρόλος του Διευθυντή
Εισηγηθήκαμε οι αξιολογητές να γίνουν τρεις, συμπεριλαμβανομένου του Διευθυντή με τη βαθμολογία του πρώτου από τον τελευταίο να μην διαφέρει πάνω από 10%, έτσι ώστε να διασφαλίζεται την αντικειμενική αξιολόγηση όλων των συναδέλφων και να αποφεύγονται οι αδικαιολόγητες αποκλείσεις μεταξύ των αξιολογητών.
Δευτεροβάθμιο Σώμα Εξέτασης Ενστάσεων – Διαδικασία εξέτασης ενστάσεων
Θα πρέπει να συμμετέχει ως παρατηρητής στην διαδικασία η ΟΛΤΕΚ και να δίνεται το δικαίωμα φυσικής παρουσίας στον εμπλεκόμενο συνάδελφο, ούτως ώστε να υποστηρίξει την προσφυγή του και αν επιθυμεί να συνοδεύεται από τον νομικό του σύμβουλο. Το Δευτεροβάθμιο σώμα εισηγούμαστε να απαρτίζεται από λειτουργούς άλλων βαθμίδων, ακαδημαϊκούς, λειτουργούς του παιδαγωγικού ινστιτούτου και νομικούς και για κάθε προσφυγή να επιλέγονται τυχαία από κατάλογο που θα καταρτισθεί εκ των προτέρων.
Τέλος απαραίτητη προϋπόθεση, για σκοπούς διαφάνειας και αποτελεσματικής λειτουργίας είναι η πλήρης μηχανογράφηση του νέου Συστήματος Αξιολόγησης.
11/4/2025