…«Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο…» μια ιαχή, δυο λέξεις που σύνδεσαν για πάντα ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα στο κέντρο της Αθήνας με τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού. Μια ιαχή που έμεινε για πάντα χαραγμένη στο μυαλό και στην καρδιά όλων αυτών που έζησαν τα γεγονότα, που εξακολουθεί ακόμα να εμπνέει τη σημερινή νεολαία και το σημερινό άκουσμά της να σκορπά ρίγη συγκίνησης.

Το ηρωικό εκείνο τριήμερο του Νιόβρη του 1973, ο Ελληνικός λαός με πρωτοπόρους τους φοιτητές και τους μαθητές μας δίδαξαν με τη θυσία και τον ηρωισμό τους ότι η δημοκρατία για να καθιερωθεί, να συντηρηθεί και να αναπτυχθεί χρειάζεται πολίτες με δυναμισμό, αγωνιστικότητα και τεράστια ψυχικά αποθέματα. Τα διαχρονικά συνθήματα για λευτεριά, παιδεία, δημοκρατία που δονούσαν το κέντρο της Αθήνας εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να μας εμπνέουν.

Η στρατιωτική χούντα των Αθηνών από τον Απρίλη του 1967 σκλάβωσε τον Ελληνισμό, γέμισε τις φυλακές και τα ξερονήσια με τον ανθό της Ελληνικής νεολαίας και διανόησης, και διέπραξε τα κακουργήματα του Νιόβρη του 1973 σε βάρος της περήφανης και αγέρωχης φοιτητικής νεολαίας.

Δυστυχώς η χούντα των Συνταγματαρχών δεν περιορίστηκε στην Ελλάδα αλλά επέκτεινε τη δραστηριότητά της και στον τόπο μας. Σε στενή συνεργασία με την ΕΟΚΑ Β’ υπόσκαπτε συστηματικά το Κυπριακό Κράτος και στις 15 του Ιούλη του 1974 διέπραξε το προδοτικό πραξικόπημα ενάντια στον εκλεγμένο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Στη συνέχεια συντελέσθη το δεύτερος μέρος της προδοσίας με την Τουρκία να εισβάλλει στην Κύπρο να κατακτά το 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας να σκορπά τον θάνατο και την καταστροφή, τη συμφορά και την οδύνη.

Μετά τη φοβερή εκείνη προδοσία σε βάρος της Κύπρου και του λαού της η ξενοκίνητη χούντα έπεσε και συνετρίβη κάτω από το βάρος των εγκλημάτων της, αλλά ο Κυπριακός λαός εξακολουθεί να βιώνει μέχρι σήμερα τις συνέπειες της προδοσίας.

Σήμερα, σαρανταοκτώ χρόνια μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου μνημονεύουμε και ευγνωμονούμε τα ηρωικά εκείνα νιάτα που με τον αγώνα και τη θυσία τους έδωσαν στους ξενοκίνητους συνταγματάρχες και στους κάθε λογής υποτακτικούς τους στην Ελλάδα και στην Κύπρο, μαθήματα γνήσιου πατριωτισμού, δημοκρατίας, αρετής και ανθρώπινης αξιοπρέπειας.