Τιμούμε και γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου, επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας.  Την αναγέννηση του Ελληνικού Έθνους και την απαλλαγή του από την τυραννική τουρκική σκλαβιά.  Η 25η Μαρτίου σηματοδότησε την απαρχή μιας καινούργιας πορείας για τους σκλαβωμένους Έλληνες, που κέρδισαν τη λευτεριά τους, ύστερα από µία τιτάνια απελευθερωτική πάλη, που κράτησε εφτά σχεδόν χρόνια και αποτέλεσε το ξέσπασμα ενός λαού βασανισμένου και ταπεινωμένου για 400 δυσβάστακτα χρόνια.

 

Εκείνη την 25η Μαρτίου του 1821, μέσα από φοβερά αντίξοες συνθήκες, ο ελληνικός λαός υπό το εναρκτήριο έναυσμα του Παλαιών Πατρών Γερμανού άρχιζε την επανάστασή του, με στόχο την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, την απελευθέρωση και την οικοδόμηση ενός δικού του ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους.  Στην Αλαμάνα, στο Χάνι της Γραβιάς, στο Μεσολόγγι και τον Ζάλογγο, στα Ψαρά, στα Δερβενάκια, στο Μανιάκι και στην Ακρόπολη των Αθηνών οι ανυπότακτοι Έλληνες έγραψαν µε το αίμα και τη θυσία τους τη συνέχεια της Ελληνικής ιστορίας.

 

Τιμώντας την Εθνική Επέτειο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, δεν αρκεί µόνο, απλώς να αναφερόμαστε στα γεγονότα, αλλά επιβάλλεται να αντλούμε και τα σωστά μηνύματα εκείνων των αγώνων και ταυτόχρονα να καταλήγουμε στα ουσιώδη και αναγκαία συμπεράσματα για τον δικό µας αγώνα.  Το πρώτο μήνυμα που µας δίνει το μεγαλείο της 25ης Μαρτίου είναι η πίστη στις αθάνατες ελληνικές αξίες της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης για τις οποίες αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν οι ήρωές µας.  Το δεύτερο μήνυμα που στέλνουν σήμερα σε µας οι αγωνιστές της ελληνικής και της κυπριακής ελευθερίας είναι η αγωνιστικότητα και η πίστη στο δίκαιο του αγώνα.  Αυτά είναι τα πιο σημαντικά μηνύματα και διδάγματα που οφείλουμε να έχουμε κατά νου κι εμείς οι Έλληνες της Κύπρου, αν θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους του αντικατοχικού µας αγώνα.

 

Στοχεύουμε σε πραγματική ειρήνη και πραγματική ελευθερία.  Ζητούμε µία Κύπρο Ευρωπαϊκή, µε κατοχυρωμένα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του λαού της, όπως τα έχουν και τα απολαμβάνουν όλοι οι άλλοι λαοί της Ενωμένης Ευρώπης.  Θέλουμε την απαλλαγή της Κύπρου από τα κατοχικά στρατεύματα, τον τερματισμό της κατοχής και των επεμβατικών δικαιωμάτων, τη διασφάλιση της επιστροφής των προσφύγων, την διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και την κατοχύρωση των βασικών ελευθεριών, για όλους τους κατοίκους, χωρίς καμιά διάκριση.