Ο ελληνισμός της Κύπρου κάθε χρόνο την 1η Απριλίου, τιμά την εθνική επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ εναντίον των Άγγλων αποικιοκρατών.

Την 1η Απριλίου 1955, οι ελληνοκύπριοι ξεσηκώθηκαν για να αποτινάξουν τον βρετανικό ζυγό και να ενώσουν τη Κύπρο με τη μητέρα Ελλάδα. Ο αγώνας αυτός διήρκησε έως το 1959 όπου έληξε με τις «Συμφωνίες Λονδίνου – Ζυρίχης», με τις οποίες η Κύπρος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος, με την επωνυμία Κυπριακή Δημοκρατία και με τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Αγγλία, Ελλάδα, Τουρκία.

Τον Ιανουάριο του 1950, η εκκλησία της Κύπρου, είχε διοργανώσει δημοψήφισμα με στόχο την απελευθέρωση και την ένωση με την Ελλάδα. Τα αποτελέσματα υπήρξαν συντριπτικά αφού το 95,7% των Κυπρίων, ψήφισε υπέρ του αιτήματος αυτού. Το Λονδίνο όμως, απέρριψε το δημοψήφισμα παρόλο που η Βρετανία είχε υποσχεθεί ότι, θα παραχωρούσε την Κύπρο στην Ελλάδα, εάν οι Έλληνες συμμαχούσαν εναντίον του άξονα στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πράγμα το οποίο και έπραξαν συμβάλλοντας ουσιαστικά στη νίκη των συμμάχων εναντίον του άξονα. Δυστυχώς όμως, οι Βρετανοί δεν κράτησαν την υπόσχεση τους, αναγκάζοντας τους ελληνοκύπριους να ξεσηκωθούν ζητώντας επιτακτικά την Ελευθερία τους και την ένωση με την Ελλάδα.

Ο αγώνας της ΕΟΚΑ γρήγορα αγκαλιάστηκε από το σύνολο του κυπριακού λαού. Άντρες, γυναίκες και παιδιά, ο καθένας όπως μπορούσε, άφηνε το στίγμα του στον άνισο αυτόν αγώνα. Το πείσμα και η λαχτάρα τους για λευτεριά, τους όπλιζε με θάρρος και ορμή. Η μαθητιώσα δε νεολαία, υπήρξε πρωτοπόρα στον ασύμμετρο αυτό αγώνα, που ανάγκασε ακόμη και τους ίδιους Άγγλους στρατάρχες να ομολογήσουν ότι «Η ΕΟΚΑ στρατηγικά ήταν αήττητη».

Τα τέσσερα χρόνια του κυπριακού αγώνα δημιούργησαν το έπος της ΕΟΚΑ. Σύσσωμος ο κυπριακός λαός, έγραψε σελίδες απίστευτου ηρωισμού και αυτοθυσίας. Στην πορεία του αγώνα υπήρξαν εκατοντάδες νεκροί σε μάχες, δολιοφθορές και ενέδρες. Πολλοί αγωνιστές πότισαν με το αίμα τους το κυπριακό χώμα, όχι όμως ανώφελα. Στις 16 Αυγούστου 1960 εγκαθιδρύθηκε επίσημα η Κυπριακή Δημοκρατία σηματοδοτώντας μια καινούρια ιστορική περίοδο για την Κύπρο.

Η 1η Απριλίου είναι ημέρα μνήμης και τιμής για τον κυπριακό λαό, που πολέμησε σαν μια γροθιά, ακόμα και με τις πέτρες, ενάντια στον πάνοπλο αγγλικό στρατό, και που πότισε με το αίμα του το δέντρο της λευτεριάς και της ανδρείας.

Φάρος και καθοδηγητής η θυσία των αγωνιστών μας στο βωμό της Ελευθερίας.

29/3/2024

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.