Η Τεχνική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Αγίου Λαζάρου», στα πλαίσια του Προγράμματος Δημιουργικότητας, Καινοτομίας και Περιβαλλοντικής Ιδέας, «Ιδεοδρόμιο 2021-2022», κατέκτησε το πρώτο βραβείο ανάμεσα στα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές στην κατηγορία της «Καλύτερης Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Ιδέας. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, τις Διευθύνσεις Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και το κέντρο Επιχειρηματικότητας CEDAR. Την προσπάθεια υποστήριξαν, επίσης, το πανεπιστήμιο UCLan Cyprus, οι εταιρίες KPMG Cyprus και Gravity, και το Ερευνητικό και εκπαιδευτικό Κέντρο Synthesis.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν οι μαθήτριες της ειδικότητας Διακοσμητικής της ΤΕΣΕΚ Αγίου Λαζάρου, Χριστίνα Χαραλάμπους, Λουκία Ηλία, Χριστίνα Ταλεπύρου και Αλιόνα Λογκάτσοβα. Την καθοδήγηση της ομάδας είχαν οι εκπαιδεύτριες της ειδικότητας Διακοσμητικής Αντιγόνη Πισκόπου και Άντρη Κολοκοτρώνη.

Η καινοτόμος ιδέα αφορά μια γλάστρα, η οποία φυτεύεται μαζί με το φυτό στο έδαφος και λειτουργεί σαν λίπασμα! Τα μέλη της ομάδας, Ad Naturam (Επιστροφή στη Φύση), που ξεκίνησαν την έρευνά τους πριν δύο περίπου μήνες, αποφάσισαν εξαρχής να εστιάσουν στην περιβαλλοντική καινοτομία. Ως στόχος τέθηκε η αντικατάσταση τις πλαστικής γλάστρας των φυτών που μεταφυτεύονται από ένα προϊόν καινοτόμο και φιλικό προς το περιβάλλον. Χρησιμοποιώντας οικολογικά υλικά, δημιούργησαν μια νέου τύπου γλάστρα, η οποία θα φυτεύεται μαζί με το φυτό στο έδαφος. Η χρήση των υλικών για την δημιουργία του εν λόγω προϊόντος, όχι μόνο προστατεύει το περιβάλλον, αλλά επιτρέπει και στις θρεπτικές ουσίες που είναι χρήσιμες για τα φυτά να επιστρέφουν στο έδαφος.

Το πρόγραμμα «Ιδεοδρόμιο» έδωσε την ευκαιρία στις μαθήτριες και στους μαθητές να μελετήσουν διάφορες ιδέες, να συνεργαστούν μεταξύ τους, να κάνουν καταμερισμό εργασίας, αλλά πάνω από όλα, να βιώσουν μια νέα εμπειρία, ώστε να σκέφτονται πιο σφαιρικά και δημιουργικά, έξω από τα συνήθη όρια. Δεν αποτελεί, εξάλλου, τυχαία επιλογή το σλόγκαν της ομάδας, “THINK OUTSIDE THE POT“!

Η Τεχνική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Αγίου Λαζάρου Λάρνακας, η οποία ενθαρρύνει πάντοτε τις ρηξικέλευθες ιδέες της νέας γενιάς, εκφράζει την ικανοποίηση και την εκτίμησή της προς τους μαθητές της, που εργάστηκαν στον προσωπικό τους χρόνο, αποδείχτηκαν παραγωγικοί και τίμησαν με τη βράβευσή τους, τόσο τους εαυτούς όσο και το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, όπου φοιτούν.