Σήμερα γιορτάζουμε την επέτειο εκείνης της ημέρας, πριν από 83 χρόνια το ξημέρωμα, όπου ένα περήφανο ΟΧΙ ειπώθηκε από τους Έλληνες δια στόματος του τότε Πρωθυπουργού της Ελλάδας Ιωάννη Μεταξά προς τον Ιταλό πρέσβη, όταν εκείνος του απαίτησε την παράδοση της χώρας στους Ιταλούς Εθνικοσοσιαλιστές.
Εκείνη την 28η Οκτωβρίου του 1940 η μικρή, φτωχή και ασήμαντη Ελλάδα, ορθώνοντας το ανάστημά της απέναντι στην επεκτατική πολεμική τακτική των Ιταλογερμανικών φασιστικών δυνάμεων, όχι μόνον άλλαξε την ροή της Παγκόσμιας Ιστορίας αλλά έγραψε ακόμα ένα αθάνατο, ηρωικό και αιματοβαμμένο Έπος, το οποίο αποτέλεσε παγκόσμιο παράδειγμα και φωτεινό σημείο προς μίμηση.
Ο δε λαός της, που δεν λογάριασε την υπεροπλία των αντιπάλων του, πολλά δεινά, θάνατο και πείνα υπέστηκε από τους κατακτητές, κατέληξε με το τέλος του πολέμου και την αποτίναξη του ζυγού του, εξαθλιωμένος και αποδεκατισμένος, μα συνάμα υπερήφανος για όλα κείνα τα μεγάλα που με την αντίσταση και τον αγώνα του έως εσχάτων είχε καταφέρει.
Αξιοσημείωτη ήταν και η συμμετοχή της Κύπρου στον αγώνα για τη σωτηρία και τη δικαίωση της Ελλάδας. Οι Κύπριοι, παρά τη δεινή τους θέση, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ιστορίας και έδωσαν για ακόμα μια φορά γενναία το «παρών» τους, επιβεβαιώνοντας περίτρανα την Ελληνική τους ταυτότητα και αξιοπρέπεια.
Οι Ελληνοκύπριοι στρατιώτες ως τμήμα του Αγγλικού στρατού, μάχονταν με απαράμιλλο θάρρος ενάντια στην λαίλαπα του Ναζισμού και του Φασισμού.
Οι γυναίκες της Κύπρου σαν εθελόντριες αδελφές, στέκονταν με ασύγκριτη αυταπάρνηση πλάι στους ηρωικούς τραυματίες των μαχών και έδιναν το δικό τους αγώνα για τη νίκη.
Μα όσοι παρέμειναν μάζεψαν χρήματα από το υστέρημά τους και πρόσφεραν τις βέρες τους στο ταμείο του αγωνιζόμενου Έθνους.
Σήμερα λοιπόν αποτείνουμε φόρο τιμής σε όλους όσους πολέμησαν, θυσιάστηκαν, δεινοπάθησαν, λιμοκτόνησαν, αλλά συνάμα δίδαξαν σε όλον τον κόσμο τι σημαίνει να είσαι Έλληνας και που ακόμα συνεχίζουν να διδάσκουν στις σημερινές και στις μελλοντικές γενιές πώς είναι να αγωνίζεσαι για το πολυτιμότερο αγαθό της ελευθερίας.

26 Οκτωβρίου 2023