Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Συμπληρώνονται φέτος 63 χρόνια από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Η Κύπρος στις 16 Αυγούστου του 1960 ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος με βάση τις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου οι οποίες ακολούθησαν τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ (1955-1959) ενάντια στη Βρετανική αποικιοκρατία.

Με την ευκαιρία αυτής της επετείου θα θέλαμε να αποτίνουμε φόρο τιμής σε όλους όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδα μας.  Σε όλους όσους έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία σε αυτό τον τόπο, αλλά και στους συγγενείς των αγνοουμένων μας που ακόμα περιμένουν για την εξακρίβωση της τύχης των αγαπημένων τους.

Από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας οι περίοδοι συγκρούσεων και εντάσεων διαδέχονταν η μία την άλλη.  Από το προδοτικό πραξικόπημα που οδήγησε στη βάρβαρη και παράνομη Τουρκική εισβολή του 1974 και εντεύθεν βιώνουμε μία απαράδεκτη κατάσταση, η οποία διατηρεί την πατρίδα μας μοιρασμένη κρατώντας το 37% κάτω από τουρκική κατοχή και απόλυτο τουρκικό έλεγχο.  Μία κατάσταση που στερεί από τους πολίτες της χώρας μας, τα πλέον στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες που όλοι οι υπόλοιποι ευρωπαίοι πολίτες απολαμβάνουν.

Όλοι μας ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλουμε να διαφυλάξουμε με συνέπεια και επιμονή, τις βασικές αρχές της επίλυσης του Κυπριακού από τις οποίες δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε και να προστατεύσουμε την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ.  Ξεκάθαρος στόχος μας, να καταφέρουμε να απαλλαγούμε από την κατοχή και να οδηγηθούμε στην επανένωση της πατρίδας μας γιατί μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε την επιβίωση μας στον τόπο μας, την μόνιμη ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή.

Προσδοκούμε σε μια αποδεκτή συμφωνία που θα βασίζεται στον αλληλοσεβασμό χωρίς να δημιουργεί νικητές και ηττημένους.  Την δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, καλά οργανωμένου, χωρίς δυσλειτουργίες και ανοικτές πληγές, όπου όλοι ανεξαιρέτως οι νόμιμοι πολίτες θα ζουν σε συνθήκες διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας.

Ευχόμαστε σύντομα, με σημαντικότερο εχέγγυο το αίσθημα σιγουριάς και την ειρηνική συνύπαρξη, να ζήσουμε, να δημιουργήσουμε και να μεγαλουργήσουμε, ο καθένας στον τομέα του, σε μια επανενωμένη, ανεξάρτητη και κυρίαρχη Κυπριακή Δημοκρατία όπου η πρόοδος και η ευημερία θα αποτελούν το βασικό χαρακτηριστικό της.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Γραμματεία ΟΛΤΕΚ

29/9/2023

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.